Vydejte se na cestu do pravěku!

Nechte děti objevovat pravěk skrze hry a zábavné aktivity. Přeneste se tisíce let zpátky a prozkoumejte spolu život pravěkých lidí. Také si stáhněte domino s tematickými obrázky z období doby kamenné, bronzové i železné.
pravek-domino-pro-deti

Aktivity inspirované pravěkem

Malování jeskyních maleb

Jeskynní malby nám vyprávějí o životě prvních lidí. Zobrazují zvířata, lovce, různé symboly a otisky rukou. Děti mohou vytvořit své vlastní jeskynní malby, třeba na velkých papírech, plátnu či papírové krabici. Pomocí přírodní barvy z hlíny, uhlí nebo květin mohou rozvinout svou fantazii a umělecké schopnosti.

Výroba pravěkých nástrojů

Pravěké nástroje jsou základní předměty, které lidé používali k lovu, přípravě jídla, stavbě přístřešků i ochraně. Nejoblíbenějšími materiály byly kámen, dřevo,  kosti a kůže. Vyráběly se z nich sekery, oštěpy, palice, nože či šípy.  Výroba těchto nástrojů byla důležitou dovedností, kterou se lidé museli naučit, aby přežili. Děti mohou experimentovat s výrobou replik nástrojů za pomocí klacků, kamenů a provázků.

Pravěká kuchyně

Pravěcí lidé vařili své jídlo nad otevřeným ohněm. Rostliny vařili v hliněných nádobách nebo je jedli syrové. Jídlo se často připravovalo jednoduše, ale díky tomu bylo zdravé a výživné. Recepty na jednoduchá jídla, která mohla být připravována v té době, jako například pečené maso na ohni, pečené ovoce nebo ořechové směsi, mohou zaujmout i malé kuchaře.

Tipy na výlety

Kde jinde do detailu prozkoumat život lidí v pravěku, než v archeoparku a muzeu!

Moravské zemské muzeum
Prohlédněte si Věstonickou venuši i mamuta v životní velikosti.

Archeopark Všestary
Najdete zde pravěkou vesnici s replikami staveb i si vyzkoušíte různé činnosti tehdejších lidí.

g8003 
Informační karty o pravěku

Díky obrázkovým kartám děti zjistí základní informace o období pravěku. Jak se nazývají jednotlivá období a co je pro ně typické. Nově nabyté vědomosti mohou pak uplatnit v pravěkem dominu, kdy na každé kartě je v pravé části text a v levé obrázek. Děti k textu přiřazují obrázek a postupně tvoří dominového hada.

Domino stahujte zde.